Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Advertisment

February 06, 2016

Sample Question for PROFICIENCY ONLINE EXAMINATION FOR CONTRACTUAL MANPOWER OF BIHAR BY BIHAR KNOWLEDGE SOCIETY




style="display:block"
data-ad-client="ca-pub-5656072117057856"
data-ad-slot="7552218874"
data-ad-format="auto">

Sample Question for PROFICIENCY ONLINE EXAMINATION FOR CONTRACTUAL MANPOWER OF BIHAR BY BIHAR KNOWLEDGE SOCIETY

1.Part number, part description, and number of parts ordered are examples of–
(A) control
(B) output
(C) processing
(D) feedback
(E) input Ans : (E)
2. A Web site's main page is called its–
(A) Home Page
(B) Browser Page
(C) Search Page
(D) Bookmark
(E) None of these Ans : (A)
3. The simultaneous processing of two or more programs by multiple processors is–
(A) multiprogramming
(B) multitasking
(C) time-sharing
(D) multiprocessing
(E) None of these   Ans : (D)
4. Codes consisting of lines of varying widths or lengths that are computer-readable are known as–
(A) an ASCII code
(B) a magnetic tape
(C) an OCR scanner
(D) a bar code
(E) None of these Ans : (D)
5. To instruct Word to fit the width of a column to the contents of a table automatically, click the button and then point to AutoFit Contents.
(A) Fit to Form
(B) Format
(C) Autosize
(D) Contents
(E) AutoFit Ans : (E)
6. Reusable optical storage will typica1ly have the acronym–
(A) CO
(B) DVD
(C) ROM
(D) RW

(E) ROS Ans : (D)
7. The most common type of storage devices are–
(A) persistent
(B) optical
(C) magnetic
(D) flash
(E) steel   Ans : (D)
8. A device that connects to a network without the use of cables is said to be–
(A) distributed
(B) free
(C) centralized
(D) open source
(E) None of these Ans : (B)
9. A person who used his or her expertise to gain access to other people's computers to get information illegally or do damage is a–
(A) hacker
(B) analyst
(C) instant messenger
(D) programmer
(E) spammer Ans : (A)
10. To access properties of an object, the mouse technique to use is–
(A) dragging
(B) dropping
(C) right-clicking
(D) shift-clicking
(E) None of these Ans : (C)
11. To change selected text to all capital letters, click the change case button, then click–
(A) UPPERCASE
(B) UPPER ALL
(C) CAPS LOCK
(D) Lock Upper
(E) Large Size     Ans : (A)
12. The basic unit of a worksheet into which you enter data in Excel is called a–
(A) tab
(B) cell
(C) box

(D) range
(E) None of these    Ans : (B)
12. You can keep your personal files / folders in-
(A) My folder
(B) My Documents
(C) My Files
(D) My Text
(E) None of these   Ans : (B)
13. In Word you can force a page break-
(A) By positioning your cursor at the appropriate place and pressing the F1 key
(B) By positioning your cursor at the appropriate place and pressing Ctrl+Enter
(C) By using the Insert/Section Break
(D) By changing the font size of your document
(E) None of these    Ans : (B)
14. A DVD is an example of a(n) -
(A) hard disk
(B) optical disc
(C) output device
(D) solid-state storage device
(E) None of these   Ans : (B)
15. The default view in Excel is view.
(A) Work
(B) Auto
(C) Normal
(D) Roman
(E) None of these Ans : (C)
16. The process of transferring files from a computer on the Internet to your computer is called-
(A) downloading
(B) uploading
(C) FTP
(D) J PEC Ans : (A)
17 is the process of dividing the disk into tracks and sectors.
(A) Tracking
(B) Formatting
(C) Crashing
(D) Allotting Ans : (B)

18. Help Menu is available at which button ?
(A) End
(B) Start
(C) Turnoff
(D) Restart
(E) Reboot Ans : (B)
19. The contents of are lost when the computer turns off.
(A) storage
(B) input
(C) output
(D) memory
(E) None of these -Ans : (D)
20. When you save to this, your data will remain intact even when the computer is turned off-
(A) RAM
(B) Motherboard
(C) Secondary storage device
(D) Primary storage device
(E) None of these Ans : (C)
21. A central computer that holds collections of data and programs for many PCs, workstations, and other computers is a(n) -
(A) supercomputer
(B) minicomputer
(C) laptop
(D) server
(E) None of these Ans : (D)
22. The folder retains copies of messages that you have started but are not yet ready to send.
(A) Drafts
(B) Outbox
(C) Address Book
(D) Sent Items
(E) Inbox Ans : (B)
23. Grouping and processing all of a firm's transactions at one time is called-
(A) a database management system
(B) batch processing
(C) a real-time system
(D) an on-line system
(E) None of these Ans : (B)

24. The enables you to simultaneously keep multiple Web pages open in one browser window.
(A) tab box
(B) pop-up helper
(C) tab row
(D) address bar
(E) Esc key Ans : ©
25. Which ports connect special types of music instruments to sound cards ?
(A) BUS
(B) CPU
(C) USB
(D) MIDI
(E) MINI Ans : (C)
26. You can a search by providing more information the search engine can use to select a smaller, more useful set of results.
(A) refine
(B) expand
(C) load
(D) query
(E) slowdown Ans : (A)
27. What is the permanent memory built into your computer called ?
(A) RAM
(B) Floppy
(C) CPU
(D) CO-ROM
(E) ROM Ans : (E)
28. What displays the contents of the active cell in Excel ?
(A) Name box
(B) Row Headings
(C) Formula bar
(D) Task pane
(E) None of these Ans : (A)
29. The piece of hardware that converts your computer's digital signal to an analog signal that can travel over telephone lines is called
(A) red wire
(B) blue cord
(C) tower
(D) modem
(E) None of these Ans : (D)

30. Video processors consist of and , which store and process images.
(A) CPU and VGA
(B) CPU and memory
(C) VGA and memory
(D) VGI and DVI
(E) None of these   Ans : (C)
31. If you want to connect to your own computer through the Internet from another location, you can use-
(A) e-mail
(B) FTP
(C) instant message
(D) Telnet
(E) None of these   Ans : (D)
32. To reload a Web page, press the button.
(A) Redo
(B) Reload
(C) Restore
(D) Refresh Ans : (E)
33. This first step in the transaction processing cycle captures business data through various modes such as optical scanning or at an electronic
commerce website-
(A) Document and report generation
(B) Database maintenance
(C) Transaction processing startup
(D) Data Entry
(E) None of these Ans : (D)
34. A(n) is a special visual and audio effect applied in Power-point to text or content.
(A) animation
(B) flash
(C) wipe
(D) dissolve Ans : (A)
35. When the pointer is positioned on a it is shaped like a hand.
(A) grammar error
(B) Formatting error
(C) Screen Tip
(D) hyperlink Ans : (D)

36. Personal computers can be connected together to form a-
(A) server
(B) supercomputer
(C) network
(D) enterprise Ans : (C)
37. A is the term used when a search engine returns a Web page that matches the search criteria.
(A) blog
(B) hit
(C) link
(D) success Ans : (D)
38 are words that a programming language has set aside for its own use.
(A) Control words
(B) Control structures
(C) Reserved words
(D) Reserved keys Ans : (C)
39. Mobile Commerce is best described as-
(A) The use of Kiosks in marketing
(B) Transporting products
(C) Buying and selling goods/services through wireless handheld devices
(D) Using notebook PC's in marketing Ans : (C)
40. Which of, the following is a storage device that uses rigid, permanently installed magnetic disks to store data/information-
(A) floppy diskette
(B) hard disk
(C) permanent disk
(D) optical disk Ans : (B)
41. The computer abbreviation KB usually means-
(A) Key Block
(B) Kernel Boot
(C) Key Byte
(D) Kilo Byte Ans : (D)
42. What is the process of copying software programs from secondary storage media to the hard disk called?
(A) Configuration
(B) Download
(C) Storage
(D) Upload Ans : (D)

43. In Excel allows users to bring together copies of work-books that other users have worked on independently.
(A) Copying
(B) Merging
(C) Pasting
(D) Compiling        Ans : (B)
44. Which of the following are advantages of CD-ROM as a storage media?
(A) CD-ROM is an inexpensive way to store large, amount of data and information
(B) CD-ROM disks retrieve data and information more quickly than magnetic disks do
(C) CD-ROMs make less errors than magnetic media
(D) An of the above Ans : (D)
45. A typically connects personal computers within a very limited geographical area, usually within a single building.
(A) LAN
(B) BAN
(C) TAN
(D) NAN Ans : (A)
46. Computers manipulate data in many ways, and this manipulation is called—
(A) utilizing
(B) batching
(C) upgrading
(D) processing Ans : (D)
47. A file extension is separated from the main file name with a(n) , but no spaces.
(A) question mark
(B) exclamation mark
(C) underscore
(D) None of these Ans : (D)
48. A Web consists of one or more Web pages located on a Web server.
(A) hub
(B) site
(C) story
(D) template Ans : (B)
49. A computer is a set of program instructions that can attach itself to a file, reproduce itself, and spread to other files.
(A) worm
(B) virus
(C) trojan horse
(D) phishing scam Ans : (B)

50. The desktop contains small graphics called—
(A) windows
(B) logos
(C) icons
(D) pictures Ans : (C)
51. C, BASIC, COBOL, and Java are examples of languages.
(A) low-level
(B) computer
(C) system programming
(D) high-level Ans : (D)
52 makes it possible for shoppers to make purchases using their computers.
(A) E-world
(B) E-commerce
(C) E-spend
(D) E-business
(E) None of these
Ans : (D)
53. Networks are monitored by security personnel and supervised by who set(s) up accounts and passwords for authorized network users.
(A) IT managers
(B) the government
(C) network administrators
(D) password administrators
(E) None of these
Ans : (C)
54. Application software is designed to accomplish—
(A) real-world tasks
(B) computer-centric tasks
(C) gaming tasks
(D) operating system tasks        Ans : (D)
55. A telephone number, a birth date, and a customer name are all examples of—
(A) a record
(B) data
(C) a file
(D) a database        Ans : (D)

56. The human-readable version of a program is called—
(A) source code
(B) program code
(C) human code
(D) system code        Ans : (D)
57. A computer (also referred to as a laptop), is a small, lightweight personal computer that incorporates the screen, the keyboard, storage, and
processing components into a single portable unit.
(A) notebook
(B) journal
(C) diary
(D) briefcase Ans : (A)
58 is the result produced by a computer.
(A) Data
(B) Memory
(C) Output
(D) Input Ans : (C)
59. Programs such as Internet Explorer that serve as navigable windows into the Web are called—
(A) Hypertext
(B) Networks
(C) Internet
(D) Web browsers Ans : (D)
60. A is a device that not only provides surge protection, but also furnishes your computer with battery backup power during a power outage.
(A) surge strip
(B) USB
(C) UPS
(D) battery strip Ans : (C)
61. When you save to , your data will remain intact even when the computer is turned off.
(A) RAM
(B) motherboard
(C) secondary storage device
(D) primary storage device       Ans : (C)
62. The motherboard is the
(A) circuit board that houses peripheral devices
(B) same as the CPU chip

(C) the first chip that is accessed when the computer is turned on
(D) circuit board that contains a CPU and other chips     Ans : (D)
63. A computer-intensive problemruns on a—
(A) server
(B) main frame
(C) supercomputer
(D) super PC    Ans : (C)
64. A(n) converts and executesone statement at a time.
(A) compiler
(B) interpreter
(C) converter
(D) instructions Ans : (B)
65. The term designates equipment that might be added to a computer system to enhance its functionality.
(A) digital device
(B) system add-on
(C) disk pack
(D) peripheral device       Ans : (D)
66. Approximately how many bytes make one megabyte ?
(A) One thousand
(B) Ten thousand
(C) One hundred
(D) One million Ans : (D)
67. What is MP3 ?
(A) A mouse
(B) A Printer
(C) A Sound format
(D) A Scanner Ans : (C)
68. All the deleted files go to
(A) Recycle Bin
(B) Task Bar
(C) Tool Bar
(D) My Computer Ans : (C)
69 this is the act of copying or downloading a program from a network and making multiple copies of it.
(A) Network piracy
(B) Plagiarism
(C) Software piracy

(D) Site-license piracy Ans : (C)
70. A directory within a directory is called—
(A) Mini Directory
(B) Junior Directory
(C) Part Directory
(D) Sub Directory     Ans : (D)
71. Which is the best definition of a software package ?
(A) An add-on for your computer such as additional memory
(B) A set of computer programs used for a certain function such as word processing
(C) A protection you can buy for a computer
(D) The box, manual and license agreement that accompany commercial software     Ans : (B)
72. In MICR, C stands for
(A) Code
(B) Colour
(C) Computer
(D) Character Ans : (D)
73. Fax machines and imaging systems are examples of—
(A) bar-code readers
(B) imaging systems
(C) scanning devices
(D) pen-based systems      Ans : (B)
74. When writing a document, you can use the feature to find an appropriate word or an alternative word if you find yourself stuck for the right
word.
(A) dictionary
(B) word finder
(C) encyclopedia
(D) thesaurus      Ans : (A)
75. Which key is used in combination with another key to perform a specific task ?
(A) Function
(B) Control
(C) Arrow
(D) Space bar       Ans : (B)
76. A disk’s content that is recorded at the time of manufacture and that cannot be changed or erased by the user is—
(A) read-only
(B) memory-only

(C) run-only
(D) write-only  Ans : (A)
77. In an information system, alphanumeric data normally takes the form of—
(A) Sentences and paragraphs
(B) Numbers and alphabetical characters
(C) Graphic shapes and figures
(D) Human voice and other sounds      Ans : (B)
78. A Website’s main page is called its—
(A) home page
(B) browser page
(C) search place
(D) bookmark Ans : (A)
79. When installing , the user must copy and usually decompress program files from a CDROM or other medium to the hard disk.
(A) programming software
(B) system hardware
(C) applications hardware
(D) applications software Ans : (A)
80. A collection of interrelated files in a computer is a—
(A) file manager
(B) field
(C) record
(D) database
(E) None of these
Ans : (D)
81. A computer is a large and expensive computer capable of simultaneously processing data for hundreds or thousands of users.
(A) server
(B) mainframe
(C) desktop
(D) tablet Ans : (B)
82. The trend in computer systems is toward the use of graphical user interfaces (GUIs). In these operating systems, a trackball is described
as
(A) a roller ball which moves the cursor
(B) a pen-shaped device which allows data to be entered through the CRT screen
(C) a figure which resembles a familiar office device

(D) an outdated input device       Ans : (A)
83. Various applications and documents are represented on the Windows desktop by—
(A) Symbols
(B) Labels
(C) Graphs
(D) Icons Ans : (D)
84. What is usually used for displaying information at public places ?
(A) Monitors
(B) Overhead Projections
(C) Monitors and Overhead Projections
(D) Touch Screen Kiosks        Ans : (D)
85. The real business and competitive value of information technology lies in—
(A) The software applications that are used by many companies
(B) The capabilities of the software and value of the information a business acquires and uses
(C) The infrastructure of hardware, networks, and other IT facilities that are commonly used by many companies
(D) The capabilities of the hardware and the speed at which it processes information Ans : (B)
86. Companies use which of the following vendors to provide access to software and services rather than purchasing the applications and maintaining
the applications themselves ?
(A) Open source vendors
(B) Alliances
(C) Application service providers
(D) All of the above Ans : (C)
87. Which one of the following would be considered as a way that a computer virus can enter a computer system ?
(A) Opening an application previously installed on the computer
(B) Borrowed copies of software
(C) Viewing a website without causing any additional transactions
(D) Running antivirus programs Ans : (B)
88. Collecting personal information and effectively posing as another individual is known as the crime of—
(A) spooling
(B) dentity theft
(C) spoofing
(D) hacking Ans : (B)
89. The first step in the transaction processing cycle is
(A) database operations
(B) audit

(C) data entry
(D) user inquiry Ans : (C)
90. In the information systems concept, the output function involves
(A) Capturing and assembling elements that enter the system to be processed
(B) Transformation processes that convert input into output
(C) Transferring elements that have been produced by a transformation process to their ultimate destination
(D) Monitoring and evaluating feedback to determine whether a system is moving toward the achievement of its goal        Ans : (A)
91. A is the term used when a search engine returns a Web page that matches the search criteria.
(A) blog
(B) hit
(C) link       (D) view Ans : (C)
92. Which of the following are advantages of CD-ROM as a storage media ?
(A) CD-ROM is an inexpensive way to store large amount of data and information
(B) CD-ROM disks retrieve data and information more quickly than magnetic disks do
(C) CD-ROMs make less errors than magnetic media
(D) All of these Ans : (D)
93. The is the term used to describe the window that is currently being used.
(A) Web Window
(B) display area
(C) WordPad Window
(D) active window        Ans : (D)
94. A microprocessor is the brain of the computer and is also called a(n)—
(A) microchip
(B) macrochip
(C) macroprocessor
(D) calculator Ans : (A)
95. CPU is an abbreviation for—
(A) central programming unit
(B) central processing unit
(C) computer processing unit
(D) computer protocol unit
(E) central protocol unit Ans : (B)
96. What are two examples of freeware ?
(A) WinZip and Linux
(B) Shareware and file sharing
(C) Microsoft Word and the Google toolbar

(D) Instant messaging and the Google toolbar
(E) Microsoft Power Point and Microsoft Excel Ans : (D)
97. Storage and memory differ with respect to which of the following characteristics ?
(A) Price
(B) Reliability
(C) Speed
(D) All of these
(E) None of these     Ans : (D)
98. If a disk drive fails but the computer application running and using it can continue processing, this application is said to have been designed with this
feature—
(A) 100 per cent uptime
(B) fault tolerance
(C) high reliability
(D) All of these
(E) None of these Ans : (B)
99. What are the four things needed to connect to the Internet ?
(A) Telephone line, modem, computer, and an ISP
(B) Modem, computer, PDA and ISP
(C) Telephone line, PDA, modem and computer
(D) Computer, ISP, modem and communication software
(E) Monitor, keyboard, mouse, modem Ans : (A)
100. What is e-commerce ?
(A) Buying and selling international goods
(B) Buying and selling products and services over the Internet
(C) Buying and selling products and services not found in stores
(D) Buying and selling products having to do with computers
(E) Buying and selling of electronic goods Ans : (B)
101. Which media have the ability to have data/information stored (written) on them by users more than once ?
(A) CD-R disks
(B) CD-RW disks
(C) Zip disks
(D) OptiDisks
(E) Word processing Ans : (E)
102. Which of the following functions are not performed by servers ?
(A) Email processing
(B) Database sharing

(C) Processing Web sites
(D) Storage
(E) Both CD-RW disks and Zip disks Ans : (A)
103. The process of transferring files from a computer on the Internet to your computer is called—
(A) downloading
(B) uploading
(C) FTP
(D) JPEG
(E) downsizing Ans : ©
104. Which of the following could be digital input devices for computers ?
(A) Digital camcorder
(B) Microphone
(C) Scanner
(D) All of the above
(E) None of these Ans : (D)
105. The controls a client computer’s resources.
(A) application program
(B) instruction set
(C) operating system
(D) server application
(E) compiler Ans : (D)
106. To reload a Web page, press the button.
(A) Redo
(B) Reload
(C) Restore
(D) Ctrl
(E) Refresh        Ans : (E)
107. The enables you to simultaneously keep multiple Web pages open in one browser window.
(A) tab box
(B) pop-up helper
(C) tab row
(D) address bar
(E) Esc key Ans : (A)
108. Storage media such as a CD read and write information using—
(A) a laser beam of red light
(B) magnetic dots

(C) magnetic strips
(D) All of these
(E) None of these Ans : (D)
109. You can use the bar to type a URL and display a Web page, or type a keyword to display a list of related Web pages.
(A) menu
(B) Title
(C) Search
(D) Web
(E) Address Ans : (E)
110. Every computer has a(n) ; many also have.
(A) operating system, a client system
(B) operating system; instruction sets
(C) application programs; an operating system
(D) application programs; a client system
(E) operating system; application programs Ans : (E)
111. Vendor-created program modifications are called
(A) patches
(B) antiviruses
(C) holes
(D) fixes
(E) overlaps
Ans : (D)
112. Cache and main memory will lose their contents when the power is off. They are—
(A) dynamic
(B) static
(C) volatile
(D) non-volatile
(E) faulty
Ans : (C)
113. Main memory works in conjunction with—
(A) special function cards
(B) RAM
(C) CPU
(D) Intel
(E) All of these
Ans : (C)

114. A sales clerk at a checkout counter scanning a tag on an item rather than keying it into the system, is using—
(A) input automation
(B) item data automation
(C) scanning automation
(D) source data automation
(E) None of these
Ans : (C)
115. The collection of links throughout the Internet creates an interconnected network called the—
(A) WWW
(B) Web
(C) World Wide Web
(D) All of the above
(E) Wide Area Web
Ans : (D)
116. Which of the following is an example of storage devices ?
(A) Magnetic disks
(B) Tapes
(C) DVDs
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (D)
117. A(n) is composed of several computers connected together to share resources and data.
(A) Internet
(B) network
(C) backbone
(D) hyperlink
(E) protocol
Ans : (B)
118. A popular way to learn about computers without ever going to a classroom is called—
(A) i-learning
(B) isolated learning
(C) e-learning
(D) close learning
(E) Distance Learning
Ans : (C)

119. A person who used his or her expertise to gain access to other people’s computers to get information illegally or do damage is a—
(A) spammer
(B) hacker
(C) instant messenger
(D) programmer
(E) analyst
Ans : (B)
120. Microsoft Office is an example of a—
(A) closed-source software
(B) open-source software
(C) horizontal-market software
(D) vertical-market software
(E) compiler
Ans : (A)
121. The folder retains copies of messages that you have started but are not yet ready to send.
(A) Inbox
(B) Outbox
(C) Drafts
(D) Sent Items
(E) Address Book
Ans : (C)
122. The main job of a CPU is to—
(A) carry out program instructions
(B) store data/information for future use
(C) process data and information
(D) Both (A) and (C)
(E) None of these
Ans : (D)
123. Video processors consist of and , which store and process images.
(A) CPU and VGA
(B) CPU and memory
(C) VGA and memory
(D) VGI and DVI
(E) VGA and VGI
Ans : (C)

124. Which of the following is an example of an optical disk ?
(A) Digital versatile disks
(B) Magnetic disks
(C) Memory disks
(D) Data bus disks
(E) None of these
Ans : (A)
125 are attempts by individuals to obtain confidential information from you by falsifying their identity.
(A) Phishing trips
(B) Computer viruses
(C) Spyware scams
(D) Viruses
(E) Phishing scams
Ans : (E)
126. An example of a processing device would be—
(A) a magnetic ink reader
(B) a tablet PC
(C) special function cards
(D) scanners
(E) keyboards
Ans : (B)
127. Which of the following is not a type of computer software which can be bought ?
(A) Off-the-shelf
(B) Tailor-made
(C) Custom-developed
(D) Off-the-shelf with alterations
(E) All of these can be purchased
Ans : (D)
128. You can use to copy selected text, and to paste it in a document.
(A) CTRL + C, CTRL + V
(B) CTRL + C, CTRL + P
(C) CTRL + S, CTRL + S
(D) SHIFT + C, ALT + P
(E) CTRL + D, CTRL + A
Ans : (A)
129. The main memory of a computer can also be called—

(A) primary storage
(B) internal memory
(C) primary memory
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (C)
130. When speaking of computer input and output, input refers to—
(A) any data processing that occurs from new data input into the computer
(B) retrieval of data or information that has been input into the computer
(C) data or information that has been entered into the computer
(D) the transmission of data that has been input into the computer
(E) Both (C) and (D) above
Ans : (E)
131. A is a set of rules.
(A) resource locator
(B) domain
(C) hypertext
(D) URL
(E) protocol
Ans : (E)
132. The file format is a method of encoding pictures on a computer.
(A) HTML
(B) JPEG
(C) FTP
(D) URL
(E) DOC
Ans : (B)
133. Computer software can be defined as—
(A) the computer and its associated equipment
(B) the instructions that tell the computer what to do
(C) computer components that act to accomplish a goal
(D) an interface between the computer and the network
(E) the interaction between the computer and its database
Ans : (B)
134. The connection between your computer at home and your local ISP is called—
(A) the last mile

(B) the home stretch
(C) the home page
(D) the backbone
(E) the vital mile
Ans : (C)
135. There are several primary categories of procedures. Which of the following is not a primary category of procedures ?
(A) Testing
(B) Backup and recovery
(C) Firewall development
(D) Design
(E) None of these
Ans : (C)
136. The operating system called UNIX is typically used for—
(A) desktop computers
(B) laptop computers
(C) supercomputers
(D) Web servers
(E) All of these
Ans : (E)
(A) (A)
137. All of the logic and mathematical calculations done by the computer happen in/on the—
(A) system board
(B) central control unit
(C) central processing unit
(D) mother board
(E) memory
Ans : (C)
138. Computer systems are comprised of—
(A) hardware, programs, information, people and networks
(B) hardware, software, procedures, networks and people
(C) hardware, programs, information, people and procedures
(D) hardware, programs, processors, procedures, networks and people
(E) hardware, programs, processors, procedures and people
Ans : (A)
139. Press to move the insertion point to the Address box, or to highlight the URL in the Address box.

(A) ALT + D
(B) ALT + A
(C) SHIFT + TAB
(D) TAB + CTRL
(E) CTRL + S
Ans : (A)
140. Which of the following is a storage device that uses rigid, permanently installed magnetic disks to store data/information—
(A) floppy diskette
(B) hard disk
(C) permanent disk
(D) optical disk
(E) None of these
Ans : (B)
141.The first generation of computers were based upon
(a) transistors
(b) lC’s
(c) valves
(d) conductor Ans : c
142.Turbo switch on computer is in
(a) back panel
(b) is not there
(c) front panel
(d) All of these Ans : c
143.The second generation computers were based upon
(a) transistors
(b) ICs
(c) valves
(d) chips Ans : a 144.RAM stands for

(a) Random Allowed Memory
(b) Ready Access Memory
(c) Random Access Memory
(d) Random Added Memory

Ans : c
145.In programming, you use the following keys
(a) Arrow keys
(b) Function keys
(c) Alpha keys
(d) Num keys Ans : b
146.Printer is a device which
(a) input
(b) output
(c) Both a and b
(d) None of these Ans : b
147.Laser printer is device which
(a) input
(b) output
(c) Both a and b
(d) None of these Ans : b
148.Dot matrix printer uses what for printing
(a) hammers
(b) slugs
(c) mouse
(d) nibs Ans : a
150.A CD can hold approximately how much of data
(a) 200 MB
(b) 700 MB
(c) 1000 MB
(d) 2000 MB Ans : b
151. Computer program which controls the operations of computer is called
(a) assembles
(b) operating System
(c) interpreter
(d) compiler

Ans : b
152. System software are of two types operating systems and
(a) applications
(b) word processing
(c) language trans
(d) None of these Ans : c
153. There are two basic types of disks-floppy disk and
(a) low disk
(b) hard disk
(c) soft disk
(d) None of these Ans : b
154. It is a collection of facts and figures
(a) data
(b) information
(c) processing
(d) file Ans : a
155.It converts accepted instructions into machine language
(a) input unit
(b) output unit
(c) processing unit
(d) memory unit Ans : a
156. To open a new file in MS-Word, the shortcut key is
(a) Ctrl + X
(b) Ctrl + N
(c) Ctrl + Y
(d) Ctrl + V Ans : b
157. What is the term used for the word processing programs that show you directly on the PC screen the appearance of your final document as you
might expect on the paper?
(a) Search & Replace
(b) Pagination
(c) Soft Copy

(d) WYSIWYG Ans : d
158. Alignment buttons are available on which toolbar?
(a) Status
(b) Standard
(c) Formatting
(d) None of these Ans : c
159. Which of the following is not an option of edit menu?
(a) Cut
(b) Copy
(c) Paste
(d) Page setup Ans : d
160. By default the bottom margin in the word document is
(a) 2 inch
(b) 1 inch
(c) 3 inch
(d) 1.5 inch Ans : b
161.A file name cannot contain in MS-Word database file
(a) a letter
(b) number
(c) underscore
(d) space Ans : d
162.Selection of text involves only
(a) single word
(b) line or multiple lines
(c) paragraph or paragraphs and complete document
(d) All of the above Ans : d
163.‘Replace’ option is available in
(a) Edit menu
(b) File menu
(c) Tools menu

(d) Insert menu
Ans : a
164.When you start spelling checker, it starts checking the spellings
(a) from the end of the document to upward
(b) from the beginning of the document and downward
(c) from the insertion point
(d) None of the above Ans : c
165.What is the Permanent memory built into your Computer called?
(a) RAM
(b) ROM (C) CPU

(d) CD-ROM
(e) None of these ANSWER: (a)
162. The physical arrangement of elements on a page is referred to as a document’s
(1) Features
(2) Format
(3) Pagination
(4) Grid
(5) None of these ANSWER. (2)
163. Most Websites have a main page, the Which acts as a doorway to the rest of the Website pages.
(1) Search engine
(2) Home page
(3) Browser
(4) URL
(5) None of these ANSWER. (2)
164. What type of device is a computer printer?
(a) Input
(b) Output
(c) Software
(d) Storage
(e) None of these (A)

ANSWER: (b)
165. Which is not a basic function of a computer?
(1) Copy text
(2) Accept input
(3) Process data
(4) Store data
(5) None of these ANSWER. (1)
166. When you turn on the computer, the boot Routine will perform the test
(a) RAM test
(b) Disk drive test
(c) Memory test
(d) Power-on self
(e) None of these ANSWER: (e)
167. Which of the following system components is the brain of the computer ?
(1) Circuit board
(2) CPU
(3) Memory
(4) Network card
(5) None of these ANSWER. (2)
168. For creating a document, you use command at File Menu.
(a) Open
(b) Close
(c) New
(d) Save
(e) None of these ANSWER: (c)
170. A is a collection of information saved as a unit.
(1) Folder
(2) File
(3) Path
(4) File extension
(5) None of these ANSWER. (1)

171. A data warehouse is which of the following?
(a) Can be updated by the end users
(b) Contains numerous naming conventions and formats
(c) Organized around important subject areas
(d) Contains only current data
(e) None of the above ANSWER: (c)
172. Another word for software is
(1) Input
(2) Output
(3) Program
(4) System
(5) None of these ANSWER. (3)
173. Generally, you access the Recycle Bin through an icon located
(1) On the desktop
(2) On the hard drive
(3) On the shortcut menu
(4) In the Properties dialog box
(5) None of the above ANSWER. (1)
174. A shares hardware, software, and data among authorized users.
(1) Network
(2) Protocol
(3) Hyperlink
(4) Transmitter
(5) None of these ANSWER. (1)
175. The main system board of a computer is called the
(1) Integrated circuit
(2) Motherboard
(3) Processor
(4) Microchip
(5) None of these ANSWER. (2)
176. The main directory of a disk is called the directory.

(1) Root
(2) Sub
(3) Folder
(4) Network
(5) None of these ANSWER. (1)
177. These are specially designed computer chips Reside inside other devices, such as your car or Your electronic thermostat
(a) Servers
(b) Embedded computers
(c) Robotic computers
(d) Mainframes
(e) None of the above ANSWER: (b)
178. Servers are computers that provide resources to Other computers connected to a
(a) Mainframe
(b) Network
(c) Supercomputer
(d) Client
(e) None of these ANSWER: (b)
179. These type of Viruses are often transmitted by a Floppy disk left in the floppy drive
(a) Trojan horse
(b) Boot sector
(c) Script
(d) Logic bomb
(e) None of these ANSWER: (b)
180. URL stands for
(a) Universal Research List
(b) Universal Resource List
(c) Uniform Resource Locator
(d) Uniform Research Locator
(e) None of the above ANSWER: (c)
181. Data becomes _ when it is presented in a format that people can understand and use.
(1) Processed

(2) Graphs
(3) Information
(4) Presentation
(5) None of these ANSWER (3)
182. The term _ designates equipment that might be added to a computer system to enhance its functionality.
(1) Digital device
(2) System add-on
(3) Disk pack
(4) Peripheral device
(5) None of these ANSWER (4)
183. What is the primary difference between viruses and a worm?
(a) A worm has the ability to self-propagate From an infected user’s computer to other Computers
(b) A worm is usually written by a cracker: Script bunnies do not have the skills to Develop a worm program
(c) A virus is very harmful to the computers it Infects: a worm is not a serious, a problem
(d) Anti-virus software is effective in fighting Viruses but not worms
(e) None of the above ANSWER: (c)
184. You must install this on a network if you want to Share a broadband Internet connection.
(a) router
(b) Modem
(c) Node
(d) Cable
(e) None of these ANSWER: (a)
185. Granting an outside organisation access to Internet web pages is often implemented using a (an)
(a) Extranet
(b) Intranet
(c) Internet
(d) Hacker
(e) None of these ANSWER: (a)
186. The instructions that tell a computer how to carry out the processing tasks are referred to as computer
(1) Programs
(2) Processors

(3) Input devices
(4) Memory modules
(5) None of these ANSWER (1)
187. The is the amount of data that a storage device can move from the storage medium to the
computer per second.
(1) Data migration rate
(2) Data digitizing rate
(3) Data transfer rate
(4) Data access rate
(5) None of these ANSWER (3)
188. C, BASIC, COBOL and Java examples of _languages.
(1) Low-level
(2) Computer
(3) System programming
(4) High-level
(5) None of the above
(A)
ANSWER (2)
189. A is a microprocessor-based computing device.
(1) Personal computer
(2) Mainframe
(3) Workstation
(4) Server
(5) None of these ANSWER (1)
190. The design of the network is called the network
(a) Architecture
(b) Server
(c) Transmission
(d) Type
(e) None of these ANSWER: (a)
191. A converts all the statements in a program in a single batch and the resulting collection of Instructions is placed in a new file.

(1) Converter
(2) Compiler
(3) Interpreter
(4) Instruction
(5) None of these
(A)
ANSWER (2)
192. It uses pictures (called icons) and menus Displayed on the screen to send commands to the Computer system
(a) command-based user interface
(b) GUI
(c) System utility
(d) API
(e) None of the above
(A)
ANSWER: (b)
193. A is an additional set of commands that the computer displays after you make a selection from the main menu.
(1) Dialog box
(2) Submenu
(3) Menu selection
(4) All of these
(5) None of these ANSWER (2)
194. Which of the following is NOT a type of Broadband internet connection?
(a) Cable
(b) DSL
(c) Dial-up
(d) Satellite
(e) None of these ANSWER: (c)
195. in making a field this property show that it Cannot be left blank
(a) Numeric
(b) Required
(c) Calculated
(d) Validated
(e) None of these ANSWER: (b)

196. There are viruses that are triggered by the Passage of time or on a certain date
(a) Boot-sector viruses
(b) Macro viruses
(c) Time bombs
(d) Worms
(e) None of these ANSWER: (c)
197. What is a backup?
(a) Restoring the information backup
(b) An exact copy of a system’s information
(c) The ability to get a system up and running In the event of a system crash or failure
(d) All of the above
(e) None of the above ANSWER: (d)
198. The internet is
(a) A large network of networks
(b) An internal communication system for a Business
(c) A communication system for the Indian Government
(d) All of the above
(e) None of the above ANSWER: (d)
199. Which of the following is not as language for computer programming ?
(a) WINDOWS
(b) PASCAL
(c) BASIC
(d) COBOL
(e) All of these ANSWER: (a)
200. What digits are representative of all binary Numbers?
(H) 0
(b) 1
(c) Both ‘a’ and ‘b’
(d) 3
(e) None of these ANSWER: (c)
201. The term gigabyte refers to

(a) 1024 bytes
(b) 1024 kilobytes
(c) 1024 megabytes
(d) 1024 gigabytes
(e) None of these ANSWER: (c)
202. Off-line operation is the operation of devices without the control of
(a) Memory
(b) CPU (C) ALU

(d) Control unit
(e) None of these ANSWER: (b)
203. Name the first general purpose electronic computer
(a) ADVAC
(b) ADSAC
(c) UNIVAC
(d) EDVAC
(e) None of these ANSWER: (c)
204. Which of the following statement is wrong?
(a) Windows XP is an operating system
(b) Linux is owned and sold by Microsoft
(c) Photoshop is a graphical design tool by Adobe
(d) Linux is free and open source software
(e) None of the above ANSWER: (b)
205. A software used to convert source program instructions to object instruction is known as
(a) Compiler
(b) Assembler
(c) Interpreter
(d) Language processor
(e) None of these ANSWER: (d)
206. The term ‘Operating System’ means
(a) A set of programs which control computer working

(b) The way a user operates the computer system
(c) Conversion of high level language to machine language
(d) The way computer operator works
(e) None of the above ANSWER: (a)
207. Input, output and processing devices grouped together represent a(n)
(a) Mobile device
(b) Information processing cycle
(c) Circuit boards
(d) Computer system
(e) None of the above ANSWER: (d)
208. The is the box that houses the most Important parts of a computer system.
(a) Software
(b) Hardware
(c) Input device
(d) System unit
(e) None of these ANSWER: (d)
209. The physical arrangement of elements on a page is referred to as a document’s
(a) Features
(b) Format
(c) Pagination
(d) Grid
(d) None of these ANSWER: (b)
210. All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT
(a) Hackers
(b) Spam
(c) Viruses
(d) Identity theft
(e) None of these (A)
ANSWER: (b)
211. The name for the way that computers manipulate data into information is Called
(a) Programming

(b) Processing (C) Storing
(d) Organizing
(e) None of these ANSWER: (b)
211.Computers gather data, which means that they allow users to (a) Present data
(B) input data
(C) Output data

(d) Store data
(e) None of these ANSWER: (b)
212. Which type of data has been organized or presented in a meaningful fashion ?
(a) A process
(b) Software (C) Storage

(d) Information
(e) None of these ANSWER: (d)
213. After a picture has been taken with a digital camera and processed appropriately, the actual print of the picture is considered -
(a) Data
(b) Output
(c) Input
(d) The process
(e) None of these ANSWER: (b)
214. Computers process data into information by working exclusively with
(a) Multimedia
(b) Words
(c) Characters
(d) Numbers
(e) None of these ANSWER: (d)
215. The term bit is short for
(a) Megabyte
(b) Binary language

(C) Binary digit
(d) Binary number
(e) None of these ANSWER: (c)
216. In the binary language each letter of the alphabet, each number and each special character is made up of a unique combination of
(a) eight bytes
(b) eight kilobytes (C) Eight characters

(d) eight bits
(e) None of these ANSWER: (d)
217. Computers use which language to process data?
(a) Processing
(b) Kilobyte (C) binary

(d) Representational
(e) None of these ANSWER: (c)
218. You would use this software to create spreadsheets, type documents, and edit photos
(a) Application
(b) Utility
(c) System
(d) Operating
(e) None of these ANSWER: (a)
219. The contents of it- are lost when the computer turns off,
(1) Storage
(2) Input
(3) Output
(4) Memory
(5) None of these ANSWER (1)
220. The pattern of printed lines on most products are called
(1) Prices
(2) OCR

(3) Scanners
(4) Barcodes
(5) None of these ANSWER (4)
221. You use a (n)___, such as a keyboard or mouse, to input information.
(a) Output device
(b) Input device
(c) Storage device
(d) Processing device
(e) None of these ANSWER: (b)
222. An e-mail account includes a storage area, often called a(n)
(a) Attachment
(b) Hyperlink
(c) Mailbox
(d) IP address
(e) None of these ANSWER: (c)
223. The ____tells the computer how to use its components.
(1) Utility
(2) Network
(3) Application program
(4) Operating system
(5) None of the above ANSWER (4)
224. A set of computer programs that helps a computer monitor itself and function more
efficiently is a/an
(a) Windows
(b) System Software (C) DBMS

(d) Applications Software
(e) None of the above ANSWER: (b)
225. With a CD you can
(1) Read
(2) Write

(3) Read and write
(4) Either read or write
(5) None of the above ANSWER (1)
226. The __is the amount of data that a storage device can move from the storage medium to the computer per second,
(a) Data migration rate
(b) Data digitising rate
(c) Data transfer rate
(d) Data access rate
(e) None of these ANSWER: (c)
227. In Excel, Charts are created using which option?
(1) Chart Wizard
(2) Pivot Table
(3) Pie Chart
(4) Bar Chart
(5) None of the above ANSWER (3)
228. Approx One thousand bytes is a
(a) Kilobyte
(b) Megabyte
(c) Gigabyte
(d) Terabyte
(e) None of these ANSWER: (a)
229. When sending an e-mail, the ____line describes the contents of the message.
(1) Subject
(2) To
(3) Contents
(4) CC
(5) None of these ANSWER (1)
230. Who is the father of computer ?
(a) Charles Babbage
(b) Newton
(c) Isaac Newton

(d) Ought red ANSWER: (a)
231. The function of ESC key is
(a) To end the action
(b) Go to last action
(c) To repeat the last action
(d) To end the action ANSWER: (b)
232. A____ is a named set of characters that have the same characteristics.
(1) Type face
(2) Type style
(3) Font
(4) Pico
(5) None of these ANSWER (3)
233. A complete electronic circuit with transistors and other electronic components on a small silicon chip is called a(n)
(1) Workstation
(2) CPU
(3) Magnetic disk
(4) Integrated circuit
(5) None of these ANSWER (4)
234. Which of the following is not an advantage of magnetic disk storage ?
(a) The access time of magnetic disk is much less than that of magnetic tape
(b) Disk storage is longer lasting than magnetic tape
(c) Disk storage is less expensive than tape storage
(d) None of the above ANSWER: (d)
235. One kilobyte -byte
(a) 1250
(b) 2088
(c) 1024
(d) 1000 ANSWER: (c)
236. To move the cursor to the end of the document press
(a) Ctrl + Esc

(b) Ctrl + End
(c) Ctrl + B
(d) Ctrl + c ANSWER: (B)
237. The shortcut key to print documents is
(a) Ctrl + A
(b) Ctrl + B
(c) Ctrl + P
(d) Ctrl + C ANSWER: (c)
238. Viruses, Trojan horses and worms are
(a) Able to harm computer system
(b) Unable to detect if affected on computer
(c) User-friendly applications
(d) Harmless applications resident on computer ANSWER: (a)
239. Graphical pictures that represent an object like file, folder etc. are
(a) Task bar
(b) Windows
(c) Desktop
(d) Icons ANSWER (d)
240. Accessing records from a file directly without searching from the beginning of the file is
(a) Time sharing
(b) Random
(c) Direct access
(d) Access time ANSWER (c)
241. ALU is
a. Arithmetic Logic Unit
b. Array Logic Unit
c. Application Logic Unit
d. None of above
Ans -a
242. VGA is
a. Video Graphics Array

b. Visual Graphics Array
c. Volatile Graphics Array
d. Video Graphics Adapter
Ans -a
243. IBM 1401 is
a. First Generation Computer
b. Second Generation Computer
c. Third Generation Computer
d. Fourth Generation Computer
Ans - b
244. MSI stands for
a. Medium Scale Integrated Circuits
b. Medium System Integrated Circuits
c. Medium Scale Intelligent Circuit
d. Medium System Intelligent Circuit
Ans -a
245. The capacity of 3.5 inch floppy disk is
a. 1.40 MB
b. 1.44 GB
c. 1.40 GB
d. 1.44 MB
Ans - d
245. WAN stands for
a. Wap Area Network
b. Wide Area Network
c. Wide Array Net
d. Wireless Area Network
Ans - b
246. EBCDIC stands for
a. Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
b. Extended Bit Code Decimal Interchange Code
c. Extended Bit Case Decimal Interchange Code
d. Extended Binary Case Decimal Interchange Code
Ans-a
247. BCD is
a. Binary Coded Decimal

b. Bit Coded Decimal
c. Binary Coded Digit
d. Bit Coded Digit
Ans - a
248. ASCII stands for
a. American Stable Code for International Interchange
b. American Standard Case for Institutional Interchange
c. American Standard Code for Information Interchange
d. American Standard Code for Interchange Information
Ans -c
249. Which of the following is first generation of computer
a. EDSAC
b. IBM-1401
c. CDC-1604
d. ICL-2900
Ans - a
250. Chief component of first generation computer was
a. Transistors
b. Vacuum Tubes and Valves
c. Integrated Circuits
d. None of above
Ans -b
251. EEPROM stand for
a. Electrically Erasable Programmable Read Only Memory
b. Easily Erasable Programmable Read Only Memory
c. Electronic Erasable Programmable Read Only Memory
d. None of the above
Ans - a
252. Second Generation computers were developed during
a. 1949 to 1955
b. 1956 to 1965
c. 1965 to 1970
d. 1970 to 1990
Ans - b
253. The computer size was very large in
a. First Generation

b. Second Generation
c. Third Generation
d. Fourth Generation
Ans - a
254. Microprocessors as switching devices are for which generation computers
a. First Generation
b. Second Generation
c. Third Generation
d. Fourth Generation
Ans –d
255. Which of the following devices can be sued to directly image printed text?
a. OCR
b. OMR
c. MICR
d. All of above
Ans -a
256. The output quality of a printer is measured by
a. Dot per inch
b. Dot per sq. inch
c. Dots printed per unit time
d. All of above
Ans -b
257. In analog computer
a. Input is first converted to digital form
b. Input is never converted to digital form
c. Output is displayed in digital form
d. All of above
Ans - b
258. In latest generation computers, the instructions are executed
a. Parallel only
b. Sequentially only
c. Both sequentially and parallel
d. All of above
Ans-c
259. Who designed the first electronics computer – ENIAC?
a. Van-Neumann

b. Joseph M. Jacquard
c. J. Presper Eckert and John W Mauchly
d. All of above
Ans -c
260. The ALU of a computer responds to the commands coming from
a. Primary memory
b. Control section
c. External memory
d. Cache memory
Ans - b
261. The act of retrieving existing data from memory is called
a. Read-out
b. Read from
c. Read
d. All of above
Ans -d
262. All modern computer operate on
a. Information
b. Floppies
c. Data
d. Word
Ans -c
263. Dot-matrix is a type of
a. Tape
e. Printer
f. Disk
g. Bus
Ans - e
264. The two kinds of main memory are:
a. Primary and secondary
b. Random and sequential
c. ROM and RAM
d. All of above
Ans - a
265. A storage area used to store data to a compensate for the difference in speed at which the different units can handle data is
a. Memory

b. Buffer
c. Accumulator
d. Address
Ans -b
266. In a network, the computer that stores the files and process the data is named as
a) Server
b) Terminal
c) Modem
d) All of the above Ans:- D
267. Viruses are called that because
a) They are viruses
b) They can copy themselves and spread
c) Both (a) and (b)
d) None of the above Ans:-C
268. Which of the following can't spread virus
a) An e-mail with attachment
b) A plain text mail
c) Downloading files over the web
d) None of the above Ans:- B
269. There is a new anti-virus software update available, when it is downloaded to your computer
a) Everyday
b) Only in the night
c) When you next switch on your computer
d) All of the above ANS:-D
270. Numbers are stored and transmitted inside a computer in
a) Binary form
b) ASCII code form
c) Alphabets form
d) Numerical form Ans:-A
271. CPU capacity can be measured in
a) BPS
b) MIPS
c) MHz
d) MPI Ans:-C
272. MPIS stands for
a) Million Instructions Per Second

b) Million Instructions Per Season
c) Monthly Instructions Per Second
d) Million Inputs Per Second Ans:-C 273. LAN speeds are measured in

a) BPS
b) KBPS
c) MBPS
d) MIPS Ans:-B
280. Modem speeds are measured in
a) BPS
b) KBPS
c) MBPS
d) MIPS Ans:-B
281. BPS stands for
a) Bits Per Second
b) Bits Per Season
c) Bytes Per Second
d) Bits Per System Ans:-A
281. In processing cheques which of the following I/O techniques have banks traditionally followed?
a) OCR
b) MICR
c) Barcode
d) VRT Ans:-B
282. What is object of UPS?
a) Using for storage
b) To increase the speed of a computer
c) Provides backup power
d) All of the above   Ans:-C
283. QWERTY is used with reference to
a) Monitor
b) Printer
c) Keyboard
d) Mouse       Ans:-C
284. "Zipping" a file means
a) Encrypting the message
b) Compressing the message

c) Transfer the message
d) All of the above Ans:-B
285. Integrated Circuits (IC) chips used in computers are made with
a) Gold
b) Silver
c) Silicon
d) Coper ANS:-C
286. What is the Super Computer developed in India
a) CRAY
b) PARAM
c) Both (a) and (b)
d) None of the above Ans:-C
287. Which of the following is different from other
a) Internet
b) Windows
c) Unix
d) Linux Ans:- A
288. What is the full form of WWW?
a) World Wide Web
b) World With Web
c) Work Wide Web
d) World Wide Wet Ans:-B
289. Which of the following Command is required to reboot the computer
a) CTRL+ALT+DEL
b) CTRL+ALT+TAB
c) CTRL+ALT+SHIFT
d) CTRL+SHIFT+DEL
290. Select the ODD one
a) Operating system
b) Interpreter
c) Compiler
d) Assembler Ans:-A
291. PC stands for
a) Practical Computer
b) Personal Computer
c) Private Computer

d) Personal Contact Ans:-B
292. The computer code for interchange of information between terminals is
a) BCDIC
b) BCD
c) ASCII
d) None of the above Ans:-C
293. The retrieval of information from the computer is defined as
a) Data processing
b) Input
c) Output
d) All of the above Ans:-A
294. Which one of the following is NOT a computer language?
a) MS-Excel
b) BASIC
c) COBOL
d) C++ Ans:-A
295. A byte is made up of
a) Eight bytes
b) Eight binary digits
c) Two binary digits
d) Two decimal points ANS:-B
296. The term that we use to describe physical components of the system
a) Hardware
b) Input
c) Software
d) None of the above Ans:-A
297. Which of the following is used to indicate the location on the computer monitor
a) Mouse
b) Cursor
c) Both (a) and (b)
d) None of the above Ans:-C
298. Which combination of keys needs to be pressed to make a percent sign?
a) Shift+2
b) Shift+3
c) Shift+4
d) Shift+5 Ans:-D

299. What process should be used to recall a document saved previously?
a) Copy
b) Save
c) Retrieve
d) Enter Ans : (c)
300. How are data organized in a spreadsheet?
a) Rows and Columns
b) Boxes
c) Tables
d) None of the above Ans : (a)
301.The process of transferring files from the Internet to your computer is called-
a)downloading
b)uploading
c)FTP
d)JPEC Ans : (a)
302. An e-mail address typically consists of a user ID followed by the sign and the name of the e-mail server that manages the user’s electronic
post office box.
a) @
b) #
c) &
d) * Ans : (b)
303.The manages computer’s resources.
a) application program
b) instruction set c)operating system
d)server application      Ans : (b)
304. Which of the following is not an input device?
a) Keyboard
b) Scanner
c) Mouse
d) Speaker Ans : (d)
305. Which of the following is not the example of output device?
a) Light Pen
b) Monitor
c) Speaker
d) Speaker Ans : (a)
306. SMPS Stands for
a) Swiched Mode Power supply
b) MonitorSafe Mode power supply
c) Swiched Main Power supply
d) Swiched Motor Power supply Ans : (a)

307. Which of the following is not the example of Secondary Storage device?
a) Hard Disk Drive
b) Floppy Disk Drive
c) Pen Drive
d) RAM Ans : (d)
308. Which of the following is not the example of Number System?
a) DECIMAL
b) OCTAL
c) Binary
d) ROMAN Ans : (d)
309. Smallest piece of Information
a) BIT
b) Byte
c) Mega Byte
d) Kilo Byte Ans : (a)
310. Which of the following is not the example of Computer Resources?
a) Hardware
b) Application Software
c) operating system
d) UPS Ans : (d)
311. Which of the following are among the type of Printer?
a) Dot Matrix
b) Lazer
c) InkJet
d) All of the above Ans : (d)
312. Technologies used for monitor are
a) CRT
b) LCD
c) TFT
d) All of the above Ans : (d)
313. UPS stands for
a) United Power Supply
b) Unique Power Supply
c) Uninterrupted Power Supply
d) None of the above Ans : (c)
314. Short cut for slide show is
a) ALT+FS
b) Control+F5
c) F5
d) Shift+F5 Ans : (c)
315. Extention of PowerPoint File
a) .DOC

b) .PPT
c) .PPTX
d) Both b and C Ans : (d)
316. Header and Footer buttons are on
a) Preview
b) View
c) Database
d) Insert Tab Ans : (d)
317. To Enter formula use in
a) Address Bar
b) Menu Bar
c) Tool Bar
d) None of these Ans : (a)
318. Which of the following is a component of MS-EXCEL
a) worksheet
b) workbook
c) workspace
d) all of these Ans : (d)
319. Which of the following is not the example of Input Device?
a) Keyboard
b) Scanner
c) Speaker
d) Mouse Ans : (c)
320. Which of the following is not the example of Output Device?
a) Monitor
b) Light Pen
c) Haed Phone
d) Scanner Ans : (d)
321. Which of the following is not the Type of Printer?
a) TFT
b) CRT
c) Valve
d) CRT Ans : (c)
322. Which of the following is a Generation of Windows?
a) Apple
b) MAC
c) Vista
d) Linux Ans : (c)
323. Number system used internally in computer is
a) ROMAN
b) ASCII
c) DECIMAL
d) BINARY Ans : (d)

324. Windows component are
a) ICON
b) File Manager
c) Control Panel
d) All of the above Ans : (d)
325. GUI stands for
a) General User Interface
b) Global User Interface
c) Graphical User interface
d) None of the above Ans : (c)
326. Short cut for Save AS is
a) F5
b) ALT+F4
c) F12
d) None of the above Ans : (c)
327. Insertion of current date in WORD document
a) CTRL+SHIFT+D
b) ALT+SHIFT+D
c) SHIFT+D
d) CTRL+D Ans : (b)
328. To set the Text within a Paragraph
a) ALLIGNMENT
b) INDENTATION
c) Both A &B
d) None of the above Ans : (b)
329. To Auto correct option is used to correect the
a) Common Typing
b) INDENTATION
c) Insertion Point
d) None of the above Ans : (b)
330. To Reusable optical storage will typically have the acronym–
a) CD
b) DVD
c) ROM
d) RW Ans : (d)
331. Controlling of all operations like input, processing and output are performed by control unit
a) ALU
b) Control Unit
c) Memory Unit
d) None of these Ans : (b)
332. The CPU processes data and instructions with high speed
a) Registers

b) Hard Disk
c) Pen Drive
d) None of these Ans : (a)
333. Short cuts to Print Preview
a) CONTROL+F2
b) SHIFT+F2
c) CONTROL+P
d) ALT+F2 Ans : (a)
334. To edit Active Cell in MS-EXCEL we use button
a) F2
b) F3
c) F5
d) F6 Ans : (a)
335. To Data becomes when it is presented in a format that people can understand and use
a) Process
b) Graphs
c) Presentation
d) Information Ans : (d)




style="display:block"
data-ad-client="ca-pub-5656072117057856"
data-ad-slot="7552218874"
data-ad-format="auto">

if you have any information regarding Job, Study Material or any other information related to career. you can post your article on our blog.
For Advertisment email us at talkduo@gmail.com

FOLLOW BY EMAIL

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notification of new posts by email.

No comments:

Post a Comment